Goda hamburgare

Det finns många sätt att laga hamburgare på och det finns inget rätt eller fel när det kommer till tillagningssätt av hamburgare. Här är ett sätt recept som är ett väldigt gott och simpelt sätt att laga hamburgare helt själv.

Laga hamburgare - grundreceptet

Det enda du behöver är nötfärs (antal gram beror helt på vilka som ska äta men runt 700g för 4 st), salt och peppar, olivolja och konjak, jäst, vatten och vetemjöl.

 

Vid tillagning av köttfärsen skall du hälla över den i en bunke och tillsätta salt och peppar. Blanda sedan köttet med konjaken och få till en smidig färs. Därefter formar du färsen till en rund burgare och trycker ihop färsen hårt så att den håller under hela grillningen. Innan burgarna läggs på grillen kan det vara nödvändigt att gnida in dem med olja. Hur länge burgarna ligger på grillen beror på huruvida brända respektive rosa du vill att de ska vara.

 

Samtidigt eller innan du gör burgaren så ska hamburgerbrödet göras. Först så finfördelar du jästen i en bunke. Tillsätt vatten och lös upp jästen och tillsätt sedan salt och mjöl. Knåda degen och blanda den rejält i ca 6 minuter med händerna tills den har satt sig. När degen är kladdig ska den jäsa i 2 timmar under befintlig bakduk. Sätt ugnen på 250 grader och under tiden, dela degen och gör lagom stora bullar av den. Knåda ej degen! Därefter lägger du bakplåtspapper på en plåt och lägger bullarna på den. Låt dessa jäsa på samma sätt som tidigare i ytterligare 10-15 minuter. Tillslut ska du pensla med vatten och grädda bröden i 5 minuter. Sänk ugnsvärmen med ca 100 grader och öppna luckan så värmen sjunker snabbt för att sedan grädda bröden i 15 minuter till. När de svalnat är det bara att lägga burgarna i brödet och tillsätta valfri dressing och grönsaker!

Om du inte vill laga dina egna burgare och bor i Stockholm, titta in här för att läsa om hamburgarrestauranger i Stockholm.